İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, KKTC’ye turist olarak geleceklerin ne kadar kalacağına, kalacağı gün içinde kendi kendini idame ettirecek mali yapıya sahip olup olmadığına bakılarak vize verileceğini söyleyerek, ocak ila ekim ayları arasında 2 bin 561 kişinin ülkeye turist olarak girmesinin sakıncalı bulunduğunu açıkladı.
Baybars, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.
Yurttaşlık ve Daimi İkamet yasa tasarılarını Bakanlar Kurulu’nun görüşüne sunduklarını; Belediyeler Yasa Tasarısı’nı da bu yıl bitmeden Cumhuriyet Meclisi’ne göndermeyi hedeflediklerini kaydetti.
“2 BİN 561 KİŞİ SAKINCALI BULUNDU”
KKTC’ye girişler için uygulanan denetlere değinen Baybars, ülkeye turist olarak geleceklerin ne kadar kalacağına, kalacağı gün içinde kendi kendini idame ettirecek mali yapıya sahip olup olmadığına bakılarak vize verileceğini vurgulayarak, Polis Genel Müdürlüğü ile görüş birlikleri olduğunu; muhaceret polisinin denetimlerini sıklaştırdığını vurguladı. Bakan, ocak-ekim ayları arasında 2 bin 561 kişinin ülkeye turist olarak girmesinin sakıncalı bulunduğunu ifade etti.
Baybars, “Türkiye Cumhuriyeti’nin adli sicil kayıtlarının KKTC’deki muhaceret tarafından online görülebilmesi konusu Türkiye’deki yetkililerle görüşüldü. Türkiye Cumhuriyeti’nden gelenlerin KKTC’ye pasaport ya da çipli kimlik kartıyla girişi konusunda görüşmeler yapılıyor.” dedi.
“KENTSEL GÜVENLİK SİSTEMİ SUÇU AZALTACAK”
Kentsel Güvenlik Sistemi’ne de değinen İçişleri Bakanı, sistemin suçu tamamen ortadan kaldırmayacağına; ancak suçların azalmasında etkili olacağına dikkat çekti.
Baybars, sistem çerçevesinde yeni cezaevi, Adli Tıp Kurumu kurulması, Siber Suçlarla Mücadele Bölümü’nde laboratuvar kurulması gibi projeleri Türkiye ile birlikte 2019 hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.
“Son yıllarda huzurumuzu kaçıracak adli olaylar var.” diyen İçişleri Bakanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) demografik yapının değişmesi, ülkeye gelen iş gücünün ve nüfusun artması, sosyo-ekonomik yapının değişmesi gibi durumlar sebebiyle bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğine dikkat çekerek, “Artık polisimizin kendine ait bir sistemi olacak.” dedi.
Bakan, Kentsel Güvenlik Sistemleri Yasası’nın özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunmasına aykırı olmayacak şekilde düzenlendiğini vurguladı. Baybars, kameraların takılacağı, sistemlerin kurulacağı yerlerin tespiti için kurullar kurulmasının ve Lefkoşa ve Girne’den başlanmasının öngörüldüğüne işaret etti. Ayrıca, sistemin sadece Polis Genel Müdürlüğü nezdinde belli yetkilere sahip kişiler tarafından görülebileceğine de dikkat çekti.
“E-DEVLET BÜTÜN BAKANLIKLARI İLGİLENDİRİYOR”
İçişleri Bakanı Baybars, e-devlet kapsamında yürürlüğe girecek online sisteme dayalı uygulamalara değinerek, Tapu Dairesi’nde online sistemle online tarama, tapu dairelerine gitmeden işlem yapabilme ve harita alabilme gibi uygulamaların hayata geçeceğini ve sistemin kısım kısım başladığını ifade etti.
“E-devlet büyük bir sistem. Sadece İçişleri Bakanlığı’nı değil bütün bakanlıkları ilgilendiriyor. Bunun için e-nüfus sisteminin oturması gerekiyordu ki bu sistem şimdi devreye alınıyor.” ifadelerini kullanan Bakan, 2000’li yıllarda başlanan e-devlet çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
E-devlet sistem içindeki e-nüfus sisteminin 1 ay içinde uygulamaya gireceğini Ayşegül Baybars, vatandaşların bütün nüfus bilgilerinin bir sistemde toplanarak, online olarak görülmesinin sağlanacağını söyledi. Sistemin vatandaşlardan gelen talepleri ve evrak yükünü de azalacağını sözlerine ekledi.
“ÖĞRENCİLERİN İZİNLERİ KAYIT ALTINA ALINIYOR”
İçişleri Bakanı, 1 Ekim tarihinden itibaren öğrencilerin izinlerinin kayıt altına alınmaya başladığını da hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu sistem adaya girişlerde suiistimali engelleyecek. Öğrenciler izinlerini online alabiliyor. Sağlık ve öğrenci izni harçlarını online ödeyebiliyor. Çalışma izinliler için, yurttaşlar için sistemi geliştirmeyi düşünüyoruz. Otomasyonları aşama aşama devreye sokacağız.”
İlgili yasada yükseköğretim için ülkeye gelen öğrencilerin izinlerinin kayıt altına alınmasının zorunlu olduğunu anımsatan Baybars, bu işlemin 2009 yılından beri uygulanmadığına dikkat çekti.
Meclise öğrenci izinlerinin affına yönelik bir tasarı da belirten Baybars, “Öğrencilere muhaceret affı getirmeyi öngörüyoruz ki geleceğe temiz bir sicille başlayabilsinler.” dedi.
Baybars, Meclis’e sunulan diğer düzenlemelerle de bildi vererek, ülkeye 7 yaşından küçük gelmiş ve 18’inden sonra cezaya düşmüş kişilerle ilgili kısa süreli bir af düşündüklerini; muhaceretle ilgili düzenlemelerin daha önce cezada olup KKTC vatandaşı ile evli olanların geçmiş dönem cezalarının affedilmesine yönelik olduğunu belirterek, “Bu kararlar ‘devlet kayıt dışı yaşayan insanları affediyor’ şeklinde yorumlanmamalı. Bu olaylar fazla ve suiistimale açık değiller.” dedi.
“NÜFUS POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR”
Nüfus ve yurttaşlıkla ilgili de açıklamalarda bulunan Baybars, “Nüfusta politikaya ihtiyaç olduğu kesin.” dedi. İçişleri Bakanı, bugüne kadar yurttaşlıkla ilgili politika belirlemediklerini belirterek, ne kadar yurttaş nüfusa ihtiyaç var, hangi ülkelerden nasıl bir işgücü isteniyor gibi konularda çalışma yapmadıklarını söyledi.
Bakan, şunlara dikkat çekti: “Bunları yapmadığımız için kadın cinayetlerinde, adli olaylarda artış görüyoruz. Hem yurttaşların hem de yurttaş olmayanların huzurunu ve asayişini, kamu hizmetlerinden eşit şekilde faydalanması sağlamak bizim görevimiz. Artan nüfusla bu mümkün olmuyor. Hizmet kalitemiz nüfusla aynı hızda artmıyor, altyapımız aynı hızla iyileşmiyor. Nüfusta politikaya ihtiyaç olduğu kesin.” dedi.
Bütün bakanlıklardan veri topladıklarını kaydeden Baybars, “Buraya yabancı nüfus geldi ama biz gelmemiş gibi davranıyoruz… Onların Kıbrıs kültürüne ve kimliğine uyumlaştırılması için bir takım politikalar belirlemeliyiz. Bakanlıklardan talep edilen veriler sağlanır sağlanmaz bu konuda çalışmaya başlayacağız.” dedi.
Bakan Baybars, yurttaşlık kriterlerini daha anlaşılabilir ve sınırlı olacak şekilde düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Yurttaşlık Yasa Tasarısı muhalefetle de paylaşmak istiyorum çünkü bu toplumun her kesimini ilgilendiren bir yasa… Toplumun onayını almak bizim için önemli. Geri dönüşü sağlanır sağlamaz tasarıları Meclise gönderme kararlığındayız.”
İçişleri Bakanı, “Ülkeye giriş çıkışları denetleyebilir, kayıt dışı yaşamı da engelleyebilirsek, ülkede kaç kişi yaşıyor bu daha net ortaya çıkar.” dedi.
“İMAR PLANLARI İÇİN TEKNİK YETERSİZLİK VE PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”
Ayşegül Baybars, Ülkesel Fiziki Plan konusundaki soruları da cevapladı. Şehir Planlama Dairesi’nin yürüttüğü 6 plan olduğunu ifade eden Bakan, “Bu imar planlarının daha fazla sayıya ulaşmasını istiyoruz ama teknik yetersizlik ve personel eksikliği var. Yeterince şehir plancımız, haritacımız, mevcut durum analizlerini yapacak uzmanımız yok. Bu konuda üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından hizmet almayı düşünüyoruz.” dedi.
Bakan Baybars, şunları söyledi; “Şu anda gündemde Mağusa-İskele-Yeni Boğaziçi imar planı var. Bunun analizleri yapılıyor. Ondan sonra imar planı sürecine geçeceğiz. Lefke ilçesinin imar planı çalışması var. Bağlıköy’e emirname yapma konusunda Başsavcılıktan hukuki görüş bekliyoruz. Lapta-Alsancak bölgesinde ciddi bir talep var ama sözünü ettiğim eksiklikler ve yetersizlikler var. Bu bölge için yeni bir proje düşünüyoruz. Gerçekleşirse açıklayacağız. Girne-Çatalköy imar planı yürürlüğe girdikten sonra imar Lapta-Alsancak bölgesine kaydı. Burada da ciddi sıkıntılar var. Bilincindeyiz.”
“GECE KULÜPLERİNDE SEKS YAPILIYOR”
Gece kulüpleri ile ilgili çalışmalara da değinen Baybars, şu ifadeleri kullandı:
“Gece kulüpleriyle ilgili kesin söyleyebileceğimiz şu var: Gece kulüplerinde seks yapılıyor. Evet devletin bir tedbir alması, yasayı değişmesi ve bir karar vermesi gerek… Seks işçiliğini yasal hale mi getireceğiz, kaldıracak mıyız? Bununla ilgili karar verilmedi. Çalıştaya katkı koyan kişiler ikiye ayrıldı. ‘Kalksın’ ve ‘yasal’ olsun diyenler var. Bununla ilgili karar verilmeden önce insan ticareti ve kaçakçılığıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması gerektiği belirten uzmanlar var. Biz insan ticareti ve kaçakçılığıyla ilgili suçların Ceza Yasası’na girip suç teşkil etmesi noktasında kadın milletvekilleri olarak Meclise bir öneri sunduk. Yasanın yürürlüğe geçmesini bekliyoruz. Gece Kulüpleri Yasası’nın da ellenmesi gerekiyor.”
Baybars, gece kulübü işletmesi uygun olmayan kişilere izin vermediklerini; işletme izinlerini yenilemediklerini; kaçak olanlara da gerekli yaptırımlar uygulandığını belirterek, “Bunun radikal adım olduğunu düşünüyorum. Yapılmamış bir şeydi. Yapıldığı için böyle sesler çıkıyor.” değerlendirmesi yaptı.”