Akdeniz’e Suriye’deki bir enerji santralinden 15 bin ton petrol karıştı. Sızıntının Hatay Samandağ sahiline ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, “Adana, Mersin ve Antalya kıyıları tehlike altında” uyarısı yaptı
Yaşanan durumun bir sızıntı olmadığını, denize dökülen 15 bin ton petrol dökümü olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Büyük bir kütle hareket ediyor. İlk başta Kıbrıs’a gideceğinden şüpheleniyordu çünkü akıntı sistemi Kıbrıs’a doğru yönlendirebiliyor. Ama Kıbrıs açıklarında bir girdap var, o girdaptan Kıbrıs’a değil de bizim tarafa doğru yöneldiğini anlıyoruz çünkü Samandağ’a ilk atıklar geldi” dedi.
ANTALYA’YA DA ULAŞIR
Suriye’den denize dökülen bir şeyin Türkiye kıyılarına ulaşmasının on gün aldığını dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti:
“On günlük süreyi geride bıraktık ve ilk izlenimlerini gördük. Samandağ’ı vurdu. Yavaş yavaş Adana kıyılarına ve sonra Antalya’ya ulaşır. Bunu bir ay içerisinde görebiliriz. Bu arada normal şartlardan bahsediyoruz. Başka faktörler devreye girer, fırtına çıkar, o zaman işin rengi değişir.”
Kirliliğin sonuçlarının çok ciddi olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Deniz yaşamını tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız. Deniz ekosisteminde ciddi sorunlara yol açarak toplu balık ölümlerine neden olabilir, deniz dibine çökerek deniz dibinin üzerini kaplar ve oradaki canlılığı yok edebilir. Bu bölge deniz kaplumbağası ve carettaların yuvalama alanı. Onları olumsuz etkiler” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can ise, atıkların Hatay kıyılarında görülmeye başlandığını belirterek, “Kıbrıs kıyılarında bariyerlerle önleme çalışmaları devam ediyor. Şu anda bizim bölgemizde yok ama Mersin’e gelmesi de muhtemel. Akıntının yönü Mersin’e doğru olursa gelme ihtimali var. Burada önleme noktasında hazır bekleyen ekipman sistemleri var. Bakanlık ve sahil güvenlik bununla ilgili çalışmalar yapıyor” dedi.