Home North Cyprus News Dining Trüf mantarı: Siyah elmasın peşinde

Trüf mantarı: Siyah elmasın peşinde

1028
0

S

adece bir mantar. Ancak en kıymetlisinden. Siyah trüf mantarının kilosu 2 bin euroyu buluyor. Bu değerli bitki İspanya’nın yoksul bölgelerinden Gúdar-Javalambre’in çorak topraklarında yaygın olarak yetiştiriliyor.

İyi koku almak

İyi koku alan bir burun olmazsa tüm çaba boşa gider. Olgun trüfler meşe köklerinde, toprağın 5 ila 50 cm. derinliğinde kazılıp bulunmayı bekliyor. Trüf avcılığı zorlu bir iş. Önce köpek burnuyla yerini belirliyor, ardından çiftçi kazmaya başlıyor. Bu çalışma için köpekler yıllarca eğitiliyor.

Köpekler ve domuzlar

Köpekler sadece buluyorlar, yemiyorlar. Domuzlar da keskin koku alma yetenekleri sayesinde trüf aramada kullanmaya uygun. Ancak bu hayvanlar zaman zaman buldukları yumruları kendileri afiyetle yiyor.

Sabır gerekiyor

Eladio Salvador, trüf plantasyonlarına bakıyor. Temmuz ve Kasım ile Mart arasında olmak üzere yılda iki kez hasat ediliyor. Basit gibi görünse de trüf mantarı üretiminin garantisi yok. Meşe ağacı kökünde mantar üretmek 15 yılı bulabilir. Bu arada toprağın ve ağaçların düzenli bakımı da yapılması gerekiyor.

Son dokunuş

Siyah trüf mantarı yemek servis edilmeden kısa süre önce üzerine rendeleniyor. Mantarın yüzde 75’i sudan oluşuyor. Ancak kendine özgü bir aroması ve tadı var. Bir trüf mantarı mikrobiyolojik olarak tamamen sterildir. Bakteriden arınmış olup içerdiği melanin ve kuersetin maddeleri nedeniyle kansere karşı etkili olduğu bulunmuştur.

TÜRKİYE’DE DE UMUT OLDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ’Siyah Elmas’ olarak değerlendirilen ve kilosu 1000 Euro’ya satılan trüf mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başlattığı çalışma kapsamında Demirci İlçesi’nde 1, Soma İlçesi’nde ise 10 hektarlık trüf ormanı tespit edildi.

AVRUPA’DA KİLOSU 250 EURO

Eğitimi veren Orman Genel Müdürlüğü Orman Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Özgür Balcı, özellikle Fransa’da gurmelerin tercih ettiği trüf mantarının oldukça değerli olduğunu söyleyerek “Ülkemiz, trüf mantarı için uygun bir orman yapısına sahip. İzmir’de de araştırmalar yaptık, oralarda da çok uygun trüf mantarının yetiştiği alanlar var. Amacımız, kırsal alanda yaşayan insanlara gelir kapısı açmak. Trüf mantarının Avrupa’da borsası var. Şu anda kilogram fiyatı 250 Euro civarında. Bu fiyat bazen daha da çok yükseliyor. Eğitim çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Yerel değerimiz olan trüf mantarını Avrupa’ya pazarlamadan önce insanlarımıza gerekli eğitimi vermeliyiz” dedi.